akujala.blogg.se

Krav, prestation eller frihet?

Publicerad 2013-10-21 14:47:00 i Undervisning,

Gal 2:16, 21 Vi blir rättfärdiga genom tro på Jesus vilket betyder att vi får det rätt ställt med Gud genom vår tro på Jesus. Detta sker när vi blir frälsta. Vi omvänder oss och tar emot förlåtelsen genom Jesus Kristus. Vi behöver ge hela oss själva och hela vårt liv till Herren. Det är inget tomt prat att vi blir rättfärdiga genom tron på Jesus och detta att Gud gör oss rättfärdiga syns på alla sätt. Det blir frukt av detta. Kom ihåg att du inte behöver göra något för att få Gud att älska dig. Du behöver inte imponera på Honom med prestationsgärningar. Att få Guds acceptans genom bl a sådant hjälper inte. Gud älskar och accepterar dig fullt ut som den du är i Kristus. Gud tycker du är så fin och underbar.
 
 
Är vi fria till att leva kvar i synden pga vår rättfärdiggörelse genom tro på Jesus? Självklart inte. Läs Gal 2:17. Men vi ska inte förlita oss på egna gärningar som dessutom sker utifrån krav, prestation eller utifrån måsten eller utifrån att man inte får göra vissa saker för att man är kristen osv. Vi behöver ha Andens frukt i våra liv och det är inte egna lagiska gärningar. När vi är fyllda av den Helige Ande och när vi lyder Gud och Hans ord så fungerar det. När Jesus är vårt allt och när vi vet att Han är det underbaraste som finns så vill vi inget hellre än att vara med Honom och lyssna på Honom. Den man umgås med blir man lik och umgås vi med Jesus så blir vi lik Honom. Vad kan man se hos en lagisk människa respektive hos en människa som vandrar i Anden då? Det må hända att dessa två personer ser lite lika ut på ytan på vissa saker. De kanske inte stjäl eller ljuger osv. Skillnaden mellan den andligt kristne och den lagiske är i alla fall att den andlige har Andens frukt i sitt liv: kärlek, glädje, frid, tålamod osv. Läs Gal 5:22. Den lagiske har oftast inte något av detta utan snarare köttets frukt som avund, splittringar, fiendskap, kiv, förtal och denne ser gärna ned på andra människor och tycker att de är så dåliga osv. Den lagiske kan skryta om sina egna duktiga gärningar och klaga på andra sämre personer. Hos den lagiske kan du om du skrapar lite på ytan hitta allt möjligt jobbigt. De är inte fria eller frigjorda av Gud utan har problem och jobbigheter oftast i sina liv. Det är dött, hårt, kallt och det finns inget liv i de lagiskt kristna. De kan vara själsligt starka och ha självförtroende, men de ser ner på andra och höjer upp sig själva. De måste be och läsa Bibeln och hungrar inte efter det utan det är bara ett krav. De har ofta fel läror och tolkar Bibeln på sitt sätt. Den andligt kristne hungrar efter att be och läsa Bibeln och kan knappt sluta. Den andlige älskar allt som har med den Helige Ande att göra.
 
 
Ett gott tecken på en person som vandrar i Anden, helgelse och renhet är att den personen vandrar i kärlek. De som vandrar i Anden älskar människor, men hatar synden. Den lagiske och religiöst bundne kristne må ha Bibeln och Guds ord men vill inte veta av dess kraft och kritiserar gärna de människor som har den Helige Ande och som den Helige Ande verkar genom. Möten där Gud och Guds närvaro finns blir jobbiga för den lagiske. Dessa lagiska personer jag har beskrivit är de som håller fast vid allt detta felaktiga och inte inser att de behöver bli fria. De finns andra sorters lagiskt kristna som gärna vill bli fria om någon hjälper dem. Undervisning om rättfärdiggörelsen genom tro är medicinen för lagiskhet och ger hjälpen till att bli fri från denna bundenhet. Vi förtjänar inte att bli rättfärdiga i Jesus i oss själva eller i några egna gärningar, allt är nåd och genom nåd, genom tro på Jesus. Vi är fria från att själva försöka sträva efter att behaga Gud i egen kraft och i egen prestation för att behålla frälsningen. Vi hamnar då utanför nåden, om vi försöker vinna frälsning genom vår egen godhet och lagiska gärningar. Läs Gal 5:4. Vi hamnar också utanför frälsningen om vi syndar på nåden. Vi får Guds gåva evigt liv i himlen genom att vi är frälsta, inte pga lön för egna goda gärningar. Vi ska ha goda gärningar, men det är en frukt av att Jesus bor i oss och pga att Gud har gjort oss rättfärdiga.
 
 
En del tjatar om att de är rättfärdiggjorda genom tron men det enda de visar upp är köttslighet. Då stämmer det inte. Gudsmän och Gudskvinnor i gamla testamentet hade inte ens Andens dop, men de hade gudsfruktan och respekt för Herren och de hatade synden och levde för Herren och detta var inte heller lagiskt. Tänk t ex på Abraham, Mose, Rut, Ester, Jeremia och många andra. Vi i dagens kristenhet har en så lättsam kristendom och tar så lätt på synden, vi ursäktar synden. Det vi egentligen säger är att vi älskar och njuter av synden och har brist på gudsfruktan. Rättfärdiggörelse av tro ger inte legitim rätt till frosseri i synd eller rätt till att ständigt falla i synd. Falla kan vi, men om vi ständigt faller i en speciell synd så behöver vi hjälp av andra kristna, bekänna synden vid namn och få förbön för befrielse. Vi behöver också den Helige Ande och en stor dos av gudsfruktan och vi behöver hata synden och inte tycka om den. Om du gillar en synd, bekänn då det som synd också. Gud älskar dig, renar dig och accepterar dig som den du är i Kristus. Jesus dog för dig och tog dina synder på sig på korset. Han betalade priset, men inte för att du ska vara kvar i synden. Ibland kan människor mena på att de verkligen inte klarar det utan den Helige Ande och visst är det rätt, men varför lockar det och frestar så mycket. Jo, man gillar synden.
 
 
Det har funnits många som levt rätt inför Herren för att de älskar Honom och hatar det felaktiga utan att de ens varit andedöpta. T ex de i gamla testamentet. De var inte lagiska för det. Vi har en stor förmån idag som har tillgång till den Helige Ande som ger oss kraft och styrka att stå emot synden. Men om vi i hjärtat tänker att vi är ju frälsta av nåd och rättfärdiggjorda av tro på Jesus och inte genom egna gärningar så synda lite är väl okej. Vi är ju bara människor. Då tappar vi frälsningen. Då syndar man på nåden och leker. Svaga människor kan vara fast i synd och de behöver hjälp. Det är en annan sak. Dessa ska man ha omsorg för och hjälpa. Men farliga människor är de som säger sig vara frälsta och lever i synd och försvarar den och vill stå fast i den. Vi kan inte heller bli fria från synder i oss själva. Det är det som lagiskheten försöker med. Jesus sätter oss fria och renar oss med sitt blod. I en del karismatiska sammanhang idag så jublar man och dansar inför Herren ena stunden men andra stunder gör man grov synd och fortsätter så månad efter månad eller år efter år. Då leker man verkligen kristen och är det inte. Man behöver då en rejäl omvändelse. När man blir född på nytt flyttar Jesus in och världen ut. När man blir fylld av Jesus, Hans kärlek och härlighet och den Helige Ande så blir man fullt tillfredställd och behöver inte tillfredställa sig med syndens kortvariga njutningar om man nu ser dem som njutningar.
 
 
Du som läser detta tycker kanske att jag skulle ju undervisa om rättfärdiggörelse av tro på Jesus och inte om synd och sånt. Jo, men när man får denna underbara undervisning och uppenbarelse av sin rättfärdiggörelse av tro på Jesus så behöver man inse att gudsfruktan och lydnad inte utesluts för det. Om jag ska sammanfatta lite här så blir vi rättfärdiggjorda av tro på Jesus och det är en underbar förvandling. Sedan så behöver vi få Andes frukt i våra liv. Vi lyder Gud, respekterar Honom, förstår att Han vet bäst, Hans ord är instruktioner för livet. Vårt hjärta behöver bli förvandlat. Vi ska helgas, bli mer lika Jesus, frukten ska komma fram ur oss, god frukt, goda gärningar (ej i lagiskhet och i prestation) utifrån ett förvandlat hjärta, utifrån Guds kärlek och kraft och den Helige Andes frukt i oss. Vi presterar inte fram ett helgat liv och ett liv med god frukt i egen förmåga och kraft. Det är den Helige Ande i oss som gör det och det är ett verk av Gud genom vår tillåtelse. Vi behöver lyda och älska Gud. Kom ihåg också att allt kan bli lagiskt: Att vittna, be för andra, leda andra till frälsning osv. Allt vi gör ska ske utifrån vår kärleksrelation med Jesus och genom Hans nöd för andra. Vi älskar Herren och tjänar Honom utifrån det och pga vi brinner för Honom och är hängivna Honom. Kom ihåg att det kristna livet inte är en prestation i krav och jobbighet utan det är ett ljuvligt liv tillsammans med Herren Jesus i en kärleksrelation med Honom. Var välsignad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela