akujala.blogg.se

Tankar om NT...

Publicerad 2017-01-28 14:52:00 i Allmänt,

Idag när jag läste i Bibeln så kom jag att tänka på hur smart Nya Testamentet är upplagt. Det passar väldigt bra för nyfrälsta att börja läsa Nya Testamentet från Matteus till Uppenbarelseboken. Självklart behöver de en kristen gemenskap där de får undervisning, där de kan ställa alla frågor de har och få svar, där de kan be och lovsjunga tillsammans med andra troende och få gemenskap och själva också börja tjäna Herren i missionsbefallningen och i den kallelse de har och upptäcka sina gåvor som de fått av Herren.

Tänk om Nya Testamentet började med Matteus och sedan Jakobsbrevet, Uppenbarelseboken osv och t ex sist Romarbrevet. Inte den bästa ordningen tycker jag. För den ordning som nu är av böckerna i Nya Testamentet är ju egentligen helt perfekt. Först kommer evangelierna där man får lära känna Jesus och där får vi missionsbefallningen som är till alla troende. Sedan kommer Apostlagärningarna där vi ser hur de troende blev andedöpta och därmed fick de frimodighet att predika evangeliet och Guds församling startade. Sedan kommer Romarbrevet där vi ser att vi är frälsta av nåd och blir rättfärdiga genom tro. Vi ser där att det inte handlar om att förtjäna frälsningen i egna presterande gärningar. Vi får en frukt av Guds rättfärdighet som också syns på alla sätt mer och mer. Efter dessa kommer andra bibelböcker där vi får instruktioner hur de kristna livet ska fungera och även hur församlingen ska fungera. Vi får vägledning för livet över huvud taget. Sedan kommer mer ”tuffa” böcker om man nu ser det så, där helgelse beskrivs och följandet av Jesus t ex Jakobsbrevet som talar mycket om gärningar, men det är kärleksgärningar som en frukt av att man vandrar med Jesus och faktiskt lyder honom i den Helige Andes kraft. Hela lagen sammanfattas ju i att vi älskar Herren av hela vårt hjärta och vår nästa som oss själv…. Ja då fungerar det och då blir det ingen lagisk prestation att lyda Guds Ord och följa Jesus. Sedan sist i Nya Testamentet kommer Uppenbarelseboken som kan uppfattas som lite svår för de flesta, men med Guds hjälp går den boken också att förstå.

Sedan är det viktigt att vi ger ut hela evangeliet till de ofrälsta dvs att man är en syndare som behöver vända om, ta emot Jesus och man behöver beskriva vad Jesus är och vad Han gjort för oss. Men det är så viktigt att vi inte bara kastar fram något hårt. Vi behöver också berätta för dem att Gud verkligen älskar dem och vill ge sin nåd och kärlek till dem och att de kan få en underbar kärleksrelation med Gud själv.
Det är också viktigt för oss som tjänar Herren på olika sätt att vi tar tid för Herren personligen varje dag, läser Hans Ord, umgås med Jesus i en nära kärleksrelation och ser till att vi blir uppfyllda av den Helige Ande. Annars blir det vi säger och gör egen prestation. Vi blir slutkörda utan den Helige Andes uppfyllelse. Om vi gör saker i egen kraft blir det mänsklig kraft och alla har inte det, t ex jag, och då blir församlingarna fyllda av själsligt duktiga personer som s k tjänar Gud i egen förmåga och kraft vilket blir så bristfälligt och de som inte har detta blir som levande zombies. De blir sittandes i ett hörn overksamma för de har ju inte egen förmåga och kraft. Alla i församlingen behöver bli fyllda av den Helige Ande. Visst har vi fått naturliga gåvor, men detta har svårt att blomma ut hos de som är små och svaga i sig själva. Så vi behöver verkligen den Helige Ande. Ja det här var lite av mina tankar denna dag, var välsignad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela